Sängar och vad man ska tänka på

Att köpa en säng är för många det kanske allra viktigaste inköpet när man till exempel flyttar till en ny bostad. Det kan också vara så att ens gamla säng håller på att gå sönder eller att man helt enkelt vill uppgradera sig. Sängar är faktiskt mer än en möbel – det är där vi spenderar omkring en tredjedel av våra liv. Idag vet vi dessutom hur mycket sömnen påverkar vår vakna tid och den som inte sover bra får ofta svårt att fungera när det är dags för jobb, familj eller socialt umgänge. Men vad ska man då tänka på när man väljer mellan olika sängar? Det finns faktiskt en hel del man bör ha i åtanke, inte minst eftersom det ofta rör sig om en ganska dyr investering.

Sängar och vilken modell du bör välja

Rätt sängar för dina behov

Den kanske första frågan man ställer sig när man väljer mellan olika sängar är huruvida den ska vara hård eller mjuk. Det är lite som när man ska köpa glasögon, sängarna ska vara anpassade efter din kropp och önskade komfort. När det gäller både komfort och vad som faktiskt är bra för kroppen är det högst individuellt vad man föredrar. Det finns en föreställning om att hårda sängar generellt sett är bättre för ryggen, men detta är faktiskt inte sant. När det gäller sängar är det snarare så att det som är bäst också är det som är skönast. Man ska helt enkelt trivas i sin säng, och välja en variant som känns skönt.

Man bör dock tänka mycket på hur man faktiskt sover när man väljer mellan hård och mjuk. Många som sover på mage behöver en hårdare säng för att inte sjunka ihop för mycket, mellan det kan vara bra med mjukare sängar om man oftast sover på rygg. Även hur mycket man väger bör avgöra vilken säng man köper. Är man tyngre så kan en fastare säng vara bättre, medan man kan välja en mjukare variant om man väger under 80 kg. Men som sagt – när det handlar om sängar så är det viktigaste att välja något som man själv trivs i, annars kommer det ändå bli svårt att sova.