För- och nackdelar med vattensängar

Vattensängar är något som var väldigt populärt på 80-talet och en bit in på 90-talet. På senare år har dock hypen kring vattensängar minskat lite, även om de fortfarande finns att köpa. De första vattensängarna kom faktiskt redan i slutet av 1800-talet, även om de då främst var till för funktionshindrade. Det finns två typer av vattensängar – de med mjuk sidoram och de med hård sidoram. De med mjuka sidor kan placeras i en redan existerande sängram, medan de med hårda sidor har fördelen att man oftast kan använda delar av sängen som förvaringsutrymme. Det finns både för- och nackdelar med att välja en vattensäng framför en vanlig säng, läs mer om detta nedan.

Vattensängar och om det passar just dig

Vattensängar – passar det dig?

Det bästa med vattensängar är att de för många leder till minskade ryggproblem, och att man helt enkelt sover bekvämare. Även om vissa inte alls gillar känslan av en vattensäng, så är de mer följsamma än vanliga sängar, vilket gör att lederna utsätts för mindre belastning. En vattensäng kan dessutom värmas upp, vilket gör att den kan vara skön att sova i under vintern. Att somna i en varm miljö leder dessutom till att man sänker blodtrycket. Slutligen så har vattensängar fördelen att de är mer hygieniska eftersom olika partiklar från kroppen inte kan tränga in i madrassen.

När det gäller nackdelarna med vattensängar så är det första att det kan kosta mycket pengar att värma upp dem. De är också ganska omständliga att flytta eftersom man måste tömma madrassen på vatten och montera ned alltihop. Väljer man sängar med hårda sidor kan det också vara svårt att hitta passande sängkläder. Med varianterna med mjuka sidor slipper man dock det problemet. Till sist så är en annan av nackdelarna med en vattensäng att de givetvis kan gå sönder om man har otur eller är oförsiktig.